Коренеплоди брюкви мають протизапальну, протиопікову, ранозагоювальну і сечогінну властивості. Весною брюква – Це важливе джерело вітамінів. Відваром із насіння брюкви можна полоскати горло при застуді та запаленнях, а брюква з медом – визнаний засіб від кашлю.
Однак вживання в їжу страв з брюкви протипоказано при гострих захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Такий склад сприяє нормалізації діяльності шлунково-кишкового тракту (клітковина очищає кишечник), послаблення випорожнень, зменшення набряків (сечогінна дія).
Це гібрид ріпи та капусти, який отримали у Швеції у 17 столітті. Молоді коренеплоди можна їсти сирими, мають ніжний і солодкий смак. Зрілу брукву варять, з неї роблять пюре, обсмажують, готують на пару, запікають та маринують. У їжу вживають як бульби, а й молоду зелень.