Саме майстер повинен грамотно і з повною віддачею управляти ввіреною йому ділянкою виробництва. Він повинен налагодити контакти з персоналом і організувати робітників, стимулюючи їхню активну діяльність. Тому результат роботи цеху, виробничої дільниці багато в чому залежить від майстра.
Бере участь у розробленні нових і вдосконаленні діючих технологічних процесів і режимів виробництва, а також виробничих графіків. Перевіряє якість продукції, що випускається, або робіт, що виконуються, здійснює заходи щодо запобігання браку і підвищення якості продукції (робіт, послуг).
Майстер є повноправним керівником на своїй дільниці виробництва, який організовує ритмічне виконання дільницею виробничого плану і зобов’язань колективу за заданою номенклатурою на основі прискорення впровадження у виробництво досягнень науково-технічного прогресу, використання нових методів …
Норма керованості – це кількість людей, якими безпосередньо керує керівник, які перебувають у його безпосередньому підпорядкуванні. Оптимальна норма керованості – 7 осіб. Це зумовлено особливістю оперативної пам’яті людини: зберігати інформацію про сім непов’язаних між собою об’єктів.